Ren'py Oyunlarını Türkçeye Çevirme - Basit ve Resimli Anlatım

Ren'py Oyunlarını Türkçeye Çevirme

     Merhabalar arkadaşlar öncelikle ren'py nedir kısaca bundan bahsetmek istiyorum.

Ren'Py, dünyanın dört bir yanından binlerce içerik oluşturucu tarafından kullanılan ve bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda çalışan etkileşimli hikayeler anlatmak için sözcükleri, resimleri ve sesleri kullanmanıza yardımcı olan görsel roman motorudur. Bunlar hem görsel romanlar hem de yaşam simülasyon oyunları olabilir. Öğrenmesi kolay yazı dili, herkesin verimli ve basit bir şekilde görsel romanlar oluşturmasına olanak tanıyan görsel roman motorudur. 


Ren'py dan bahsettiğimize göre şimdi bir ren'py oyunu nasıl çevrilir ona bakalım.

Programın kurulumundan itibaren her şeyi anlatacağım.

İlk başta programı buraya bıraktığım linke tıklayarak indiriyorsunuz . 

Programı kurarken direkt C klasörünün içine ek bir klasör açarak oraya kuruyoruz. Bu çevirmek istediğiniz oyunlar için size kolaylık sağlayacaktır.

Çevireceğimiz oyunun ren'py oyunu olduğunu nasıl anlarız diye sorarsanız, sitelerde genellikle belirtir ama eğer belirtmiyorsa oyunu indirdikten sonra dosyasını açın ve için renpy diye bir klasör varsa bu bir ren'py oyunudur .

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

İndirdiğimiz oyunu ren'py'ın kurduğumuz dosyaya atıyoruz . Ren'py klasörünün içine değil.

Bu işlemi yaptıktan sonra ren'py'ı açarsanız oyun gözükmez. Bunun için ufak bir işlem yapmamız lazım. Ren'py'ı açıyoruz. Ekranın sağ alt köşesinde preferences(ayarlar) kısmına tıklıyoruz.

Projects Directory(Projeler Klasörü)'nü yukarıda açtığımız klasörün yerini seçiyoruz. Artık klasöre attığınız oyunlar gözükecektir.

Ren'py'ın ana menüsüne geliyoruz ve PROJECT(PROJELER) menüsünün yanındaki refresh(yenile) butonuna tıklıyoruz ve sol tarafta PROJECT(PROJELER) adlı menünün altında çevirmek istediğiniz oyun eklenmiş oluyor.
Oyunun game klasörüne giriyoruz. Eğer içinde archive.rpa, images.rpa gibi .rpa dosyaları varsa ufak bir işlem yapmamız lazım. İlgili dosyayı bu linkten indirebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyayı oyunun game klasörüne atıyoruz ve çalıştırıyoruz.

Açılan ekranda 1 yazıp enterlıyoruz ve bekliyoruz.



 Finished! yazısını gördükten sonra buradaki işimiz bitmiştir. Bu işlem game dosyasında .rpa uzantılı dosyaları çıkartmamızı sağlıyor. Şimdi ren'py'a geri dönüyoruz.


Yukarıda göreceğiniz üzere çevirmek istediğimiz oyunu seçip ardından Generate Translation(Çevirileri Oluştur) diyoruz.



Daha sonra yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz gibi Language(dil) kısmına Turkish yazıyoruz.

2. olarak Merge String Translation(String Çevirilerini Birleştir)a basıp bekliyoruz . Bu işlem bize  Türkçe için dil dosyaları oluşturmamızda kolaylık sağlıyor. Eğer bu kısımda hata alırsanız hemen game klasöründeki tl klasörünü içine bakın eğer Turkish klasörü varsa bir sorun yoktur.


Çeviri yapmak için bir tane text editör(yazı düzenleme) programı lazım. Ben bu konuda hızlı ve kullanışlı olduğu için "Sublime Text" programını kullanıyorum.  Uygulamayı buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Programın kurulumunu tamamladıktan sonra yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz Turkish klasörünü açıyorsunuz . Şimdi hangi dosyaların çevrileceğini sizlere göstereceğim.

1. common.rpy; bu dosyada ren'py menülerinin çevirileri bulunmaktadır.

2. options.rpy; bu dosyada genellikle oyunun ismi yer alır.

3. screens.rpy; bu dosyada oyundaki menü çevirilerini içerir.

4. script.rpy; bu dosya diyalogların bulunduğu dosyadır. 

Eğer sadece diyalogların Türkçe olmasını istiyorsanız script.rpy dosyasını çevirmeniz yeterli olacaktır.


Yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere asıl metin üstte olacak sizin çevireceğiniz kısım altta olacak.
Çeiviri parken şuna lütfen dikkat edin : yukarıdaki asıl metinde tırnak (" ") içini komple alın ve alta yazın çevirmek istediğiniz yere yazın . Yazdıklarını kaydetmek için ctrl + s ye basabilirsiniz veya programı kapatırken size soruyor kayıt etmek ister misin diye. 
Çiviri işiniz bittikten sonra yapmamız gereken son bir şey kalıyor . Bu da ayarlara Türkçe dil seçeneğini eklemek. Game dosyasını tekrar açıyoruz ve orada bulunan screens.rpy dosyasını yine text editöründe açıyoruz. 
Dil menüsüne Türkçeyi eklemek için bir komut satırı bulamamız lazım bunun için ctrl + f yapıp "preferences" i aratıyoruz . Arama kısmındaki find butonuna ya da enter tuşuna basarak -if renpy.variant("pc") bu kodu bulmamız lazım. 


Daha sonra if renpy.variant("pc") satırının altına iki satır boşluk bırakıyorsunuz ve aşağıdaki kodu yapıştırıp tab tuşuna basarak aşağısındaki metinlere göre hizalıyorsunuz.

vbox:
    style_prefix "pref"
    label _("Language")
    textbutton "English" action Language(None)
    textbutton "Turkish" action Language("Turkish")

Aynen şu şekilde olacak: 

Bu yazımızı burada sonlandıralım. Diğer yazılarda görüşmek dileğiyle...

Apphely

Merhabalar. Blogger üzerindeki sitelerime içerik üretip sizlerle paylaşıyorum. Neler mi var?
- Ücretsiz novel çevirileri, görsel çalışmalarım, ilgi alanım dahilince yazdığım blog yazıları...

Daha detaylı anlatmak gerekirse;
- Görsel olarak yapay zeka, piksel art, basit efektler ve daha fazlası... Blog yazıları dahilinde ise python içerikleri, renpy oyun motoru ile ilgili içerikler ve daha fazlası için yazmaya, içerik üretmeye devam edeceğim bir gelecek...

Yorum Gönder

Önceki İçerik Sonraki İçerik